W roku szkolnym 2024/2025
innowacja "Samodzielni razem" będzie kontynuowana.
Zachęcamy do śledzenia aktualności i do oglądania nowych zdjęć, które pojawią się już wkrótce.
INNOWACJA PEDAGOGICZNA
,,Samodzielni razem”
Pomóż mi zrobić to samemu.
Czego dziecko nie jest w stanie samo zrobić, musimy mu to dokładnie pokazać.
Nie możemy dawać zbytecznej pomocy, ale też nie zaniechamy tej koniecznej.
Maria Montessori
WSTĘP
Podwieczorek to doskonała okazja, by dziecko zjadło sezonowe owoce, warzywa, które mają naturalną słodycz. Jest to okazja do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych.
Przygotowaniem podwieczorków mogą zająć się same dzieci, co zwiększa ich samodzielność, a przede wszystkim – pozwala na samodzielne dokonanie wyboru, co chcą zjeść. Samodzielne przygotowanie posiłku pobudza kreatywność i budzi zainteresowanie jedzeniem, co zmniejsza ilość produktów odrzucanych przez dziecko.
TYTUŁ INNOWACJI PEDAGOGICZNEJ: Samodzielni razem
AUTOR INNOWACJI: mgr Agnieszka Jarosz, mgr Olga Kuligowska
KOMUNIKACJA ALTERNATYWNA I WSPOMAGAJĄCA AAC: Agnieszka
Przybylska- Szumert
TYP INNOWACJI: Innowacja pedagogiczna
MIEJSCE REALIZACJI: Przedszkole Specjalne nr 393 w Warszawie
ZASIĘG: Innowacją pedagogiczną będą objęte dzieci z grupy Różowej oraz Żółtej
CZAS REALIZACJI: od 01. X.2023r. do 30.VI.2024r.
OPIS I SPOSÓB REALIZOWANIA INNOWACJI
Program innowacji jest zgodny z programem edukacji przedszkolnej wspomagający rozwój aktywności dzieci.
Głównym założeniem innowacji jest wspieranie dzieci w samodzielności oraz rozwijanie nawyków zdrowego odżywiania. Dzieci naukę samodzielności, odpowiedzialności i współpracy będą rozwijać w trakcie przygotowywania podwieczorków w przedszkolu. Dzięki wykorzystywani zdrowych produktów dzieci będą kształtować zdrowe nawyki żywieniowe. W trakcie zajęć dzieci będą ćwiczyć umiejętność krojenia i smarowania nożem, obierania obieraczką warzyw i owoców, umiejętność nakładania, nalewania, mieszania i ścierania na tarce. Szczególny nacisk będziemy kłaść na bezpieczeństwo i higienę osobistą oraz o porządek wokół siebie. Dzieci będą tarły na tarce owoce i warzywa, kroiły produkty drewnianym nożem. W dążeniu do samodzielności będziemy stosować różne metody pracy dostosowane do potrzeb i możliwości dziecka. Jedną z metod wspierających będzie wykorzystanie tablic do komunikacji alternatywnej i wspomagającej AAC.
GŁÓWNE CELE INNOWACJI
- Wpieranie samodzielności i aktywności dzieci w życiu codziennym
- Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych
CELE
- Rozwój samodzielności
- Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych
- Przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa w czasie przygotowywania posiłków
- Nauka kulturalnego zachowania się przy stole
- Porządkowanie stanowiska pracy
- Nauka bezpiecznego posługiwanie się nożem, tarką itp.
- Zapoznanie z naczyniami i narzędziami kuchennymi
- Kształtowanie umiejętności zastosowania naczyń narzędzi kuchennych
METODY
- Elementy metody Montessori
- Metody Felicji Affolter
- Metoda stopniowania trudności
- Metoda łączenia etapów ,,od końca”
- Metoda czynnego podpowiadania ruchów oraz stopniowe wygaszanie podpowiedzi
- Metoda praktycznego działania
- Metoda słowna
- Metody komunikacji alternatywnej i wspomagającej
FORMY
- Grupowa
- Indywidualna
- Zbiorowa
ŚRODKI DYDAKTYCZNE
- Drewniane sztućce
- Deski do krojenia
- Talerze
- Tarki do ścierania
- Serwetki
- Pieczywo różnego rodzaju, masło, nabiał, warzywa, owoce i inne
- Masy plastyczne
- Tablice do komunikacji, symbole PCS
HARMONOGRAM ZAJĘĆ
TEMAT ZAJĘĆ |
TERMIN ZAJĘĆ |
CZAS ZAJĘĆ |
Masy plastyczne- nauka ugniatania, krojenia, wałkowania poprzez zabawę (nabywanie podstawowych umiejętności do zajęć kulinarnych)
|
Każda środa od października do czerwca |
1 Godz. zegarowa |
Zapoznanie się z zasadami bezpieczeństwa i higieny w trakcie przygotowywania posiłków
|
||
Tarte owoce
|
||
Prażone jabłko |
||
Przygotowanie budyniu |
||
Bananowy deser |
||
Przygotowanie twarożku ze szczypiorkiem |
||
Przygotowanie twarożku z rzodkiewką |
||
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej |
||
Przygotowanie leniwych klusek |
||
Przygotowanie kakao |
||
Przygotowanie sałatki jarzynowej |
||
Przygotowanie szarlotki |
||
Przygotowanie owocowego koktajlu
|
||
Sałatka owocowa
|
||
Przygotowanie tostów |
||
Gofry |
||
Pasta rybna na kanapki |
||
Pasta jajeczna |
||
Babeczki owocowe |
||
Przygotowanie owocowych lodów |
||
Przygotowanie kisielu
|